DREKTIGHET

Drektighet

Dag 1 Sædcellene beveger seg mot egglederne.

Dag 2-4 Befruktning av eggene i egglederne.

Dag 4-8 Eggene deler seg i egglederen. Kun en tiendedel centimeter stor.

Dag 8-9 Etter 8- 12 dager består fosteret av 16 celler, også kalt morula stadiet, og på den størrelsen, vil det inn i livmoren. Løpetiden slutter og tispen mates og beveges normalt, ingen medikamenter.

Dag 10-17 Celledelingen fortsetter i livmoren. Fosteranlegget er har ikke festet seg til livmoren, men flyter fritt omkring.

Dag 18-20 Etter ca. 3 uker, med en variasjon på mellom 17-22 dager, er fosteranlegget fritt fordelt i de to livmorsidene, og er nå i gang med å feste seg til livmorveggen. Fosteranlegget er på dette tidspunktet ca 1 cm langt og minner om en liten fisk med utvekster, som senere skal bli til for- og bakben. Der fosteranlegget er festet til livmoren, dannes morkaken, som skal bli fosteret sin forbindelse med moren. Igjennom morkaken, tilfører tispen de næringsstoffer som fosteret trenger i den kommende utviklingen. Hver embryo har nå sin faste plass. Mange tisper blir kvalm og spiser ikke. Normalt varer dette kort, mellom en halv dag og tre dager. Tispen er veldig kosete nå.

Dag 25

Dag 21-28 Man kan nå tydelig skille mellom for- og bakben. Ørelappene er synlige som små flipper, og øret og øynene blir dannet denne uken. Fosterhinnene kan på dette stadium kjennes som små bobler på 2,5 cm. Drektighet kan påvises ved ultralyd.

Dag 28-35 I løpet av denne uken formes øyenlokkene, og anlegg for værhårene på overleppe og over øynene dannes. Ørelappene vokser slik at den nesten dekker over øreinngangen. Fem par dievorter, samt de ytre kjønnsorganene begynner å utvikles. Valpene vokser fort og tispen legger på seg. Tispen drikker mye.

Dag 39

Dag 35-42 I denne uken vil fosterets labber begynne å forme det som senere skal bli tredeputer og tær. Cirka ved dag 33 lukkes gommene, så etter denne datoen kan ikke leppespalte lengre oppstå. Nå er den perioden som innebærer mest risiko, der kjemikalier og andre stoffer kan skade forsterest, over. Nå begynner utviklingen av tarmsystemet, som på dette stadiet forsatt er i navlestrengen. Tispen vil først nå vise tegn på drektighet med endret oppførsel, men buken har ikke enda forandet form. Ørelappene og øyelokkene vokser og dekker i slutten av uken øreganger og øyner. De ytre kjønnsorganene begynner å forandre seg i retning av hann og hun kjønnsorganer. I begynnelsen av uken skilles tærne helt, og i slutten av uken vil klørne bli dannet. Værhår begynner å vokse ut av anleggene som ble dannet uken før. Tarmsystemet forlater navlestrengen og begynner seg i den endelige plasseringen i bukhulen. Hos tisper ses svak rosafarging av dievorter, og avhengig av antall valper i livmoren vil buken begynne å tilta i omfang. Tispen blir litt tregere på tur og leker ikke så mye med andre hunder lenger.

Dag 42-49 I løpet av denne uken vil kroppsbehåringen vokse ut, og fargemarkeringer vil kunne ses. Labbene og tredeputene er nå ferdig utviklet. Fosteret likner nå den ferdige valpen, men kan ikke overleve utenfor livmoren. Fra dette tidspunktet er det bare størrelsen som forandres. Forbening i beina er nå kommet så langt at man fra dag 49 kan se fostrene på røntgenbilder. Det er nå for første gang i drektigheten mulig å se fosterbevegelser. Tispas buk vil i de fleste tilfeller være betydelig større, og melkeproduksjonen har startet. En bør begynne å fore med spesialfor til drektige tisper/valper, men ikke i store mengder. Det er ingen fordel at tispa blir for tykk før fødselen. Tispen får nå flere måltider, men skal ikke bli tykk. Pass på vekten!

Dag 49-56 Fosteret er ferdig utviklet, og man kan kjenne fosterets hjerteslag. Av og til kan man høre hjerteslagene og se valpene røre på seg. Fosterets pels er fullt utdannet. Tispen er nå preget av vekten og sin størrelse, og bør i denne perioden gjøre seg vant til valpekassen. Melkekjertlene er spente og fylte med melk. Tispen mister hår på magen og skulle gjøre seg kjent med valpekassen.

Dag 56-63 Den siste uken av svangerskapet forbereder tispen seg til fødsel. Hun blir roligere og interesserer seg ikke så mye for å leke, og kan være mindre sosial enn normalt. De siste 2-3 døgn før fødsel bør man redusere formengde med 30-40%, og i det siste døgnet før selve fødselen vil tispen normalt ikke spise. Fra ca. 60 dag kan foster overleve utenfor livmoren. Tispen bør senest en uke før fødselen introduseres for stedet der hun skal føde, best er en velinnredet valpekasse. Her vil hun kunne gjøre noe av den naturlige redebyggingen, som mange tisper gjør 2-4 døgn før fødselen. Bekkenmuskulaturen slapper av, og hos en del tisper vil det være stor melkesprengning flere døgn før fødselen starter. Umiddelbart innen fødselen blir hun urolig og rastløs, og det vil opptre rier. Disse riene presser fosterhinnen til den første valpen ned i fødselskanalen. Fødselskanalen skal utvides og fosteret skal presses inn i bekkenet innen presseriene setter i gang. Under denne prosessen kan fosterhinnene briste og innholdet flyte ut. Man sier gjerne at «vannet» har gått og at fødselen har startet. Åpningsperioden tar 4-6 timer, men kan i noen tilfeller ta opp mot 1 døgn. For bedre å kunne forutse den eksakte dagen, bør man denne uken ta tispens temperatur to ganger daglig (morgen og kveld).

Den nyfødte valpen er blind og øv og hjelpeløs. Vesentlige deler av hjernen til valpen er inaktiv de første ti dagene. Øynene er lukket og ørekanalen er tett. Aktiviteten dreier seg i begynnelsen om å spise og sove. En frisk valp ligger imidlertid aldri helt stille, selv i dyp søvn rykker det stadig i kroppen.

Dag 60

Kilde: 4-D Ultraschall-Fotos: National Geographic / Pioneer Production

Lag din egen hjemmeside gratis! Denne nettsiden ble laget med Webnode. Lag din egen nettside gratis i dag! Kom i gang